strona główna | ważne informacje | ostatnio dodane | wejście do piko | kontakt




baza szkół i placówek oświatowych

kalendarium kuratora

oferty pracy dla nauczycieli

konkursy przedmiotowe kuratora

przykłady dobrych praktyw w szkole

Lekcja historii.

Reforma edukacji

Profilaktyka agresji i przemocy w szkołach

Profilaktyka agresji i przemocy w szkołach

Innowacje w edukacji

Podnoszenie jakości pracy szkół

Uczeń niepełnosprawny w szkole

Wspieranie rozwoju dzicka młodszego

Szkolnictwo Zawodowe

BIP biuletyn informacji publicznej

www.edupolis.pl
Przykłady dobrych praktyk w szkole
2016-01-05 11:03 / 390
"Wiemy, co jemy" - udział w Kampanii Zdrowy Przedszkolak
Działanie opracowano w placówce:Przedszkole Niepubliczne BIM-BAM-BINO
Droga Trzeposka 19/23
87-100 Toruń
Autor / autorzy działania:Rada Pedagogiczna Przedszkola Niepublicznego Bim Bam Bino, Paulina Warachim
torun@bimbambino.pl
Dział i zakres działania:wychowanie przedszkolne
- edukacja
- wychowanie i opieka
- organizacja pracy szkoły
- funkcjonowanie szkoły w środowisku
Czas trwania działania:2013/2016
Forma zajęć:zajęcia dydaktyczne, warsztaty kulinarne, konkursy
Adresat zajęć:cała społeczność przedszkolna, rodzice
Cel działania:
- poprawa jakości odżywiania;
- poszerzenie świadomości dzieci i rodziców w zakresie naturalnego odżywiania;
- rozwijanie u dzieci i rodziców motywacji zachowań prozdrowotnych;
- kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych;
- zapoznanie dzieci z kulturą spożywania posiłków – zasady savoir vivre.


Szczegółowy opis działania:

Od września 2013 roku rozpoczęliśmy zmiany w jadłospisie. Wyeliminowaliśmy wszelkie tzw. „polepszacze smaku”, żywność wysoko przetworzoną, gotowe słodycze. Do menu wprowadziliśmy: większą ilość kasz i roślin strączkowych, pasty na chleb, duże ilości zieleniny na kanapki, nasiona słonecznika, dyni, kiełki, itp. Ograniczamy ilość spożywania białej mąki, zastępując ją mąką razową, biały cukier zastąpił cukier trzcinowy i miód. Zupy zagęszczamy warzywami lub strączkami, w okresie zimowym często podajemy dzieciom zupy – kremy. Natomiast na podwieczorki serwujemy słodycze produkowane w naszej kuchni: ciasta, koktajle, kisiele, kremy czekoladowe itp.

W pierwszym roku uczestnictwa w kampanii odnotowaliśmy wiele sukcesów, ale też nie obyło się bez porażek. Zmiany nawyków żywieniowych wymagają czasu, doświadczenia i ogromnej determinacji. Aby zachęcić dzieci i rodziców do założeń kampanii zdecydowaliśmy się na włączenie założeń projektu do rocznej koncepcji pracy przedszkola, która nosi tytuł: „Tworzenie warunków do kształtowania zdrowego stylu życia oraz aktywne wprowadzenie dzieci w zagadnienie zdrowego odżywiania się i harmonijnego rozwoju”. W ramach tej koncepcji rozpoczęliśmy  z dziećmi i rodzicami swoistą zabawę z jedzeniem, polegającą na:

  • comiesięcznym organizowaniu dnia wybranego produktu spożywczego, np.: dzień marchewki, jabłuszka, papryki, podczas których dzieci uczestniczą w warsztatach kulinarnych, polegających na przygotowywaniu potraw przez dzieci z tych produktów;
  • samodzielnym przygotowywaniu przez dzieci śniadań, podczas których komponują kanapki czy owsiankę z dodatków wybranych przez siebie, np.: kiełki, owoce suszone, ziarna itp.;
  • organizowaniu całorocznych kącików kulinarnych;
  • konkursach dla dzieci i rodziców, np.: na zdrowy jadłospis, kulinarne arcydzieło, który polegał na wykonaniu zdrowej potrawy i umieszczeniu zdjęcia na stronie przedszkola oraz oddaniu głosu na wybraną potrawę przez internautów;
  • comiesięcznej degustacji dla rodziców nowych, ale już sprawdzonych przez dzieci potraw pod nazwą „Hit Szefowej Kuchni”, np.: pasztet warzywny, koktajl warzywno-owocowy, ciasteczka owsiane;
  • zakładaniu ogródków warzywnych na terenie ogrodu przedszkolnego w celu zapoznania dzieci z podstawowymi zasadami uprawy warzyw, np.: buraki, groszek, pietruszka, marchewka;
  • przekazywaniu rodzicom i opiekunom materiałów informacyjnych i edukacyjnych na temat zdrowego trybu życia i odżywiania;
  • organizowaniu prelekcji dla rodziców prowadzonych przez specjalistów w kampanii na rzecz naturalnego odżywiania;
  • wydano książeczkę ze zdrowymi przepisami wymyślonymi przez panie z przedszkolnej kuchni i rodziców. Potrawy na ich podstawie przygotowane były przez dzieci na warsztatach kulinarnych, np.: pierogi z maki pełnoziarnistej, twarogowe rafaello, szarlotka na cieście razowym, szaszłyki „Mrówkowe”. Książeczkę wzbogacono  ilustracjami dzieci wykonanymi na zajęciach plastycznych;
  • warsztatach kulinarnych dla rodziców: spotkania z szefową kuchni i wspólne gotowanie na temat: „Dyniowe inspiracje", „Pasty i pasztety”.

Urozmaicając koncepcję pracy przedszkola, w roku szkolnym 2014/2015 wprowadziliśmy kolejne zabawy z jadłospisem: dni dań z różnych krajów europejskich, dni bajkowe, tematyczne tygodnie, np. tydzień kolorowych zup.

Jednym z dni bajkowych był dzień duszka Kacperka. W tym dniu dzieci były przebrane za duszki, tworzyły duszki na kanapkach z pasty twarogowej, rzodkiewki, szczypiorku, keczupu własnego wyrobu, piły ciepłe duszkowe mleko. W dniu czarodziejów i czarownic jadły „budyniowy eliksir” wzmacniający z kaszy jaglanej, płatków owsianych i musem porzeczkowym z płatkami migdałowymi, a w dniach międzynarodowych poznawały smaki potraw wybranego kraju, np. w dniu włoskim na śniadanie jadły grzanki z pomidorami i ziołami posypane tartym serem, a na podwieczorek sałatkę z pomidorami, szczypiorkiem, bazylią, fetą i jajkiem.

Dzięki założeniom koncepcji i rzetelnej jej realizacji oraz współpracy z organizatorami Kampanii Zdrowy Przedszkolak mamy poczucie, że dzieci z Przedszkola Bim-Bam-Bino „wiedzą, co jedzą”. Działania, które podejmujemy osiągają cel, jakim jest zwrócenie uwagi rodzicom na ogromny wpływ jakości żywienia na rozwój i samopoczucie ich dzieci oraz zapoznanie dzieci z podstawowymi zasadami zdrowego odżywiania i trybu życia, nie tylko poprzez edukację ale też zabawę i dobry przykład. 



Efekty działania:
- dzieci znają podstawowe zasady zdrowego odżywiania i trybu zdrowego życia;
- dzieci stosują zasady kulturalnego zachowania się przy stole, przezwyciężają uprzedzenia do niektórych potraw;
- rodzice poszerzyli świadomość w zakresie naturalnego odżywiania.


Osoby / instytucje współpracujące i zakres współpracy:
- konsultacje dietetyczne z kucharką, dietetykiem;
- rodzice wychowanków - udział w warsztatach;
- Zdrowy Przedszkolak.org


Informacje dodatkowe:
Sposoby upowszechniania:
- strona internetowa;
- kronika przedszkola;
- gazeta lokalna;
- książeczka kulinarna.




Więcej informacji o przykładzie dobrej praktyki znajdziesz na stronie bimbambino.pl



© Copyright 2018 Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy

Projekt i opracowanie: ix.pl