strona główna | ważne informacje | ostatnio dodane | wejście do piko | kontakt



























Przykłady dobrych praktyk w szkole
2017-10-24 09:45 / 467
Trzecioklasista wiele potrafi
Działanie opracowano w placówce:Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego w Mroczy
Marszałka Józefa Piłsudskiego 4
89-115 Mrocza
Autor / autorzy działania:Lidia Talarczyk
spmrocza@tlen.pl
Dział i zakres działania:inne działania
- edukacja
- wychowanie i opieka
- organizacja pracy szkoły
- funkcjonowanie szkoły w środowisku
Czas trwania działania:rok szkolny 2016/17
Forma zajęć:zajęcia edukacyjno-wychowawcze
Adresat zajęć:uczniowie klasy III c i ich rodzice
Cel działania:
- propagowanie wśród dzieci zasad racjonalnego odżywiania i aktywnego trybu życia;
- integrowanie zespołu klasowego wokół wspólnych działań kulinarnych;
- wzbogacanie wiedzy z tego zakresu oraz znajomości przepisów kuchni regionalnej.


Szczegółowy opis działania:

Zadania realizowane w ramach projektu „Trzecioklasista wiele potrafi” wytyczało pięć zasad stosowanych na wszystkich zajęciach:

  1. Jedz smacznie i zdrowo
  2. Zadbaj o ruch
  3. Bądź EKO
  4. Uśmiechaj się każdego dnia
  5. Zaprzyjaźnij się.

Bezpłatne materiały edukacyjne, otrzymane na początku roku szkolnego z firmy Kupiec (mace ryżowe, ryż, kasza kuskus, wafle ryżowe, podręczniki „Rodzina Przygód”  i „Drużyna Przygód”  oraz plakaty edukacyjne i materiały multimedialne), umożliwiły dzieciom poznanie wszystkich zasad zdrowego stylu życia i odżywiania. Dzieci miały też okazję gotować w szkole i w domu.

Podczas zajęć w szkole przygotowywały w grupach koktajle owocowo-mleczne, sałatki owocowe i warzywne, soki z wyciskanych owoców i warzyw, a także kanapki na macach i waflach ryżowych.

Wszyscy uczestnicy projektu przypomnieli sobie informacje o segregowaniu odpadów. Uczniowie zadbali też o stworzenie odpowiedniej klasowej piramidy żywieniowej. W czasie zajęć dzieci wspierały się, współpracowały w grupie.

Efektem pracy trzecioklasistów jest ich własna "Klasowa książka kucharska".



Efekty działania:
- wykorzystanie wiedzy w praktycznych sytuacjach; przygotowywanie zdrowych posiłków;
- zdobycie umiejętności pracy w grupach o zmiennym składzie osobowym;
- swoboda w prezentowaniu własnych pomysłów na ciekawe potrawy;
- wspólne zredagowanie własnej "Klasowej książki kucharskiej".



Osoby / instytucje współpracujące i zakres współpracy:
Projekt edukacyjny "Trzecioklasista wiele potrafi" był realizowany we współpracy z firmą Kupiec, w ramach udziału w ogólnopolskim programie edukacyjnym "Zdrowe-nietrudne".

Informacje dodatkowe:
Włączenie do współpracy rodziców spowodowało rozszerzenie działań na środowisko domowe uczniów.
Fotorelacja z realizacji projektu znajduje się na stronie internetowej szkoły i na zdjęciach w holu szkoły www.spmrocza.szkolnastrona.pl


Więcej informacji o przykładzie dobrej praktyki znajdziesz na stronie www.spmrocza.szkolnastrona.pl



© Copyright 2024 Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy

Projekt i opracowanie: ix.pl