Cel działania:- polisensoryczne poznawanie poszczególnych pór roku;
- wzbogacenie wiedzy ogólnej uczniów;
- poznanie nowych oraz utrwalenie już znanych pojęć związanych z porami roku;
- integracja zespołów klasowych i zaproszonych gości;
- wyzwalanie aktywności twórczej uczniów i zaproszonych gości poprzez działania aktywizujące grupę.
Szczegółowy opis działania:Do Zespołu Szkół Specjalnych nr 3 w Aleksandrowie Kujawskim uczęszczają dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, głębszym i głębokim. Uczniowie ci mają dodatkowo inne ograniczenia, takie jak problemy ze wzrokiem, słuchem, poruszaniem się. Dlatego poznawanie świata przez nich jest w wielu przypadkach utrudnione, niepełne.
Zorganizowano cykl imprez pod nazwą Spotkania z porami roku, które miały pomóc uczniom szkoły w lepszym poznaniu pór roku różnymi zmysłami – węchem, smakiem, słuchem, wzrokiem i dotykiem. Włączono do aktywnej zabawy publiczność.
Na każdą imprezę zapraszano rodziców oraz podopiecznych innych placówek zajmujących się edukacją i opieką osób niepełnosprawnych. Pozyskano również pomoc sponsorów.
Każda z imprez wyglądała nieco inaczej.
Spotkanie z jesienią. Uczniów przywitali nauczyciele przebrani za Panią Jesień oraz za jesienne miesiące: wrzesień, październik i listopad. Każda z przebranych osób miała charakterystyczne atrybuty (wrzesień - grzyby, październik - kolorowe liście, listopad - parasol), aby dzieci mogły lepiej zapamiętać nazwę miesiąca. Publiczność mogła podejść do straganu z jesiennymi warzywami i owocami. Wszyscy mogli przyjrzeć się warzywom i owocom, dotknąć je. Uczestnicy imprezy przechodzili również do jesiennej spiżarni, w której stały zapasy na zimę zrobione z warzyw i owoców. Uczniowie mieli okazję skosztować marynowanych specjałów. Publiczność uczestniczyła w zabawach muzyczno-ruchowych i naśladowczych przy piosenkach o tematyce jesiennej, a także odgadywała odgłosy jesiennej przyrody. Określała smaki jesiennych warzyw i owoców z zamkniętymi oczami. Wszyscy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, robiąc sałatki i surówki z jesiennych owoców i warzyw. Gośćmi imprezy byli uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Grabiu.
Spotkanie z zimą. Uczniowie poznali zimowe miesiące oraz Panią Zimę. Uczestniczyli w zabawach muzyczno-ruchowych, przy muzyce o tematyce zimowej. Słuchali odgłosów zimowej przyrody. Dotykali również lodu i śniegu. Wszyscy uczestniczyli w warsztatach plastycznych. Na dużych arkuszach papieru malowali palcami maczanymi w białych masach plastycznych (pasta do zębów, masa z mąki i wody, białe farby). Praca w grupach pozwoliła na lepszą integrację wszystkich uczestników imprezy.
Spotkanie z wiosną. Uczniowie poznali Panią Wiosnę i wiosenne miesiące. Przygotowano uczniów dwóch klas (uczniowie z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu głębszym) do przedstawienia teatralnego O żabkach w czerwonych czapkach. Uczniowie zaprezentowali się przed zgromadzoną publicznością w roli owadów i ptaków na łące. Podczas tej imprezy gościli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 26 w Toruniu. Nauczycielki, z tej szkoły, przeprowadziły dla wszystkich warsztaty muzyczne, prezentując własnoręcznie wykonane instrumenty.
Spotkanie z latem. Podczas tego spotkania sala zamieniła się w plażę. Uczniowie bawili się w piasku oraz basenikach z wodą. Mogli siedzieć na kocach, pod parasolami i bawić się dmuchanymi zabawkami. Przy odgłosach szumu morza wszyscy relaksowali się, jedząc lody z owocami. Publiczność brała również udział w zabawach muzycznych i ruchowo-naśladowczych.
Podczas każdej z imprez dekoracja sali nawiązywała kolorystyką i wystrojem do poznawanej pory roku.
Efekty działania:- uczniowie poznawali, wszystkimi zmysłami, pojęcia związane z czterema porami roku, uzyskali uporządkowaną wiedzę o otaczającym je świecie przyrody;
- każda osoba brała aktywny udział w imprezie;
- impreza dała okazję do integracji;
- impreza pozwoliła włączyć rodziców do aktywnego udziału w życie szkoły.
Osoby / instytucje współpracujące i zakres współpracy:- Szkoła Podstawowa Specjalna w Grabiu;
- Szkoła Podstawowa nr 26 w Toruniu;
- rodzice uczniów - pomoc w przygotowaniu elementów dekoracji;
- firma Grados - sponsor owoców i konfitur.
Informacje dodatkowe:Z dokumentacji fotograficznej został stworzony album pod nazwą "Nasze inicjatywy".